Ny rapport samler viden om sårbarhed og diabetes//Det virtuelle diabetesambulatorium rykker ud//Fokus på diabetessygeplejersken
 
Diabetesudvikling i en coronatid
COVID-19 har fyldt og fylder stadig mange steder – det gælder også for os i Steno Diabetes Center Sjælland. Diabetesambulatorierne i regionen har været mere eller mindre lukket ned, blandt andet fordi personalet har hjulpet til i COVID-afsnittene. Planen lige nu er en gradvis åbning af alle diabetesambulatorier. Med dette håber vi på, at alle SDCS’ aktiviteter kan genoptages og fortsætte i et lidt højere gear, end det har været muligt de sidste par måneder.

Når jeg bliver spurgt, hvornår vi forventer at være tilbage til vores udgangspunkt før COVID, så er mit svar, at der håber jeg egentlig ikke, vi ender. Jeg håber til gengæld, at vi bruger den nuværende situation til at overveje formen på nogle af vores aktiviteter og udfordre rutinerne. Skal vi fx ændre måden, vi holder konsultationer på og kadencen af dem? Uanset hvad er mit håb, at vi holder fast i noget af den kreativitet, sammenhold og gå-på-mod, vi har været vidne til de sidste par måneder. 

Vi glæder os meget til at møde mange af jer rundt omkring i regionen, så snart COVID-19 igen tillader os det. 

Lise Tarnow
Centerdirektør Steno Diabetes Center Sjælland
   
 
Ny rapport samler viden om sårbarhed og diabetes
En ny rapport kortlægger den eksisterende forskning inden for sårbarhed og diabetes.
Her defineres blandt andet seks sårbare grupper med hver deres udfordringer. 

Rapporten er lavet af VIVE og skal være fundamentet for SDCS' fremtidige arbejde på området.

 
Det virtuelle diabetesambulatorium rykker ud
Siden december sidste år har en gruppe ældre og udsatte borgere i Kalundborg fået en noget anderledes kontrol af deres diabetessygdom end sædvanligt: De har nemlig med hjælp fra deres hjemmesygeplejerske fået virtuelt besøg af diabetessygeplejersken i egen stue.

Projektet er et samarbejde mellem Kalundborg Kommune, Region Sjælland, E-hospital og Steno Diabetes Center Sjælland, og det har vist sig så succesfuldt, at det nu rulles ud i større skala.
 
Nye fodterapeuter og fodværksteder skal reducere mængden af fodsår
Med diabetes følger også en større risiko for at udvikle sår på fødderne. På Nykøbing Falster Sygehus ansætter man nu to fodterapeuter og laver værksteder til behandling og pleje af fødder med sår. Målet er at reducere mængden af fodsår, så det ikke ender i længerevarende smerter og i værste fald amputationer for de mennesker, der lider af dem.
 
Fokus på diabetessygeplejersken
Arbejdet som diabetessygeplejerske giver en meget tæt kontakt med en kompleks gruppe af mennesker. Det stiller krav til sygeplejerskens empatiske evner, men åbner også for nogle helt unikke kontakter. 

Vi har rejst Sjælland rundt for at tale med nogle af de dygtige sygeplejersker. Læs deres beretninger her:
 
Nye lokaler til Ambulatoriet for Hormonsygdomme på Næstved Sygehus
 SDCS bygger om hos alle diabetesfunktioner i Region Sjælland. Ombygningen i Næstved bliver med fokus på at gøre lokalerne og indretningen imøde-kommende og ikke mindst brugervenlig.
 
Forskningen skal ud og leve i praksis
Sådan lød det blandt andet fra Steno Diabetes Center Sjællands nye forskningsråd, da de i marts mødtes for første gang for at give input til den kommende forskningsstrategi for centeret.

Nogle af de vigtigste emner, der kom frem til mødet, var:
  • Forskningen skal ud og leve i praksis (og det gælder både på sygehusene, i almen praksis og i kommunerne). Det betyder, at forskerne skal tænke implementering ind i forskningsprojekterne helt fra begyndelsen.
  • Primær sektor skal inddrages mere og være en tættere samarbejdspartner, når der laves forskningsprojekter.
  • Det skal være lettere for spirende forskere at komme i gang med at forske.
  • Forskerne skal tænke brugerinddragelse ind i det enkelte forskningsprojekt.
Forskningsrådet består af en blanding af klinikere, forskere, ledere i Region Sjælland, repræsentanter fra øvrige sektorer og patientrepræsentanter. 

Næste skridt er at samle alle gode input fra mødet og lave første udkast til forskningsstrategien, der herefter skal drøftes i gruppen igen.
 
Arrangementer

Temadag for fodterapeuter i Region Sjælland
  • 1. september kl. 09.00-16.00 (Næstved Sygehus)
  • 9. semtepber kl. 09.00-16.00 (Holbæk Sygehus)

Steno Diabetes Center Sjælland inviterer til temadag om diabetes og fødder. Dagen vil byde på både faglige oplæg, mulighed for drøftelse af hverdagens udfordringer og praksisnære workshops. Der lægges vægt på, at du får både ny viden og inspiration, der kan omsættes til konkrete handlinger i din hverdag.

Det samme arrangement afholdes på to forskellige matrikler to forskellige datoer. 
 
Få flere nyheder fra
Steno Diabetes Center Sjælland
StenoNyt er et digitalt nyhedsbrev, som fortæller om alle centerets aktiviteter og projekter. Er du ikke allerede tilmeldt, og ønsker du at modtage næste nyhedsbrev direkte i din indbakke, så skal du aktivt tilmelde dig vores nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Følg os på LinkedIn og Twitter
Du kan også følge med på de sociale medier, hvor vi løbende opdaterer om stort og småt.

Følg os på LinkedIn
Følg os på Twitter

Læs mere om SDCS
Vil du gerne vide mere om SDCS’ visioner og målsætninger, centerets øvrige fokusområder og finde overblik over kommende arrangementer, så kan du læse på vores hjemmeside

www.stenosjaelland.dk

Ris og ros
Fik du den information, du havde håbet på? Skriv til os, så vi ved, hvad der kan blive bedre til de næste udgaver af StenoNyt. Har du gode ideer til andre artikler eller øvrige kommentarer, er du også meget velkommen til at skrive til os.
 

Steno Diabetes Center Sjælland
Birkevænget 3, 3. sal, 4300 Holbæk - Tlf: 59 48 38 90
steno@regionsjaelland.dk - www.stenosjaelland.dk


Hvis du ikke ønsker at modtage nyhedsbrevet længere, kan du afmelde dig her

Se nyhedsbrevet online og del linket med en ven


© Steno Diabetes Center 2019  |  All rights reserved.